Beni Ourain Mattor Totemisk -Pragmatisk

Beni Ourain Matto Totemism -Pragmatisk

Marocko, förutom att vara en av de äldsta monarkierna i världen med en blomstrande modern islamisk kultur, är de också kända för sin fascinerande mattindustri. De marockanska mattorna är en utsökt sammanslagning av Medelhavet och den arabiska kulturen. Dessa enastående, utmärkta konstverk är ett resultat av handvävning av de olika stammarna i ett framstående afrikansk samhälle, det vill säga berber.

Berber består av ursprungsbefolkningen i Nordafrika. Flera olika stammar utgör berbergemenskapen, med var och en som följer sin tradition och kultur. Den främsta sysselsättningen för berbergemenskapen var djurhållning. Marockos varierande klimatförhållande gav upphov till traditionen att väva mattor av djurens päls. Stammens delvis vagabonda livsstil krävde att dessa mattor var lätta att transportera. Mattillverkning föddes ur absolut nödvändighet, men det blev snart en unik och passionerad kultur med symbolisk vävning.

Med olika samhällsvävningar enligt deras region, tillgängliga resurser som ull och med egen metodik, tillverkades mattorna med stor variation. Ett sådat slags matta som tillverkades på detta sätt genom att införliva Berberstammens etniska fusion i hantverket kom senare att kallas Beni Ourain mattor.

Beni Ourain mattor vävdes av de sjutton berber-stammarna bosatta i den nordöstra regionen av Atlasberget. Dessa mattor skapades för att användas både på sommaren och vintern. Stammarnas folk nyttjade ullen från levande får som bodde i de kalla bergen. Levande ull används på grund av att den är mjukare och smidigare. Färgen som användes i dessa mattor gjordes antingen av vegetabiliska färgämnen som indigo eller granatäpple eller kamelhår.

Varje Beni Ourain-matta har en historia bakom sina spännande mönster och symboler. Inga två Beni Ourain mattor kommer att dela samma design.Vävarna tog inspiration från sitt dagliga liv, och de la dem i form av ett emblem och skapade invecklade intryck.

Med den ökade efterfrågan på vintage Beni Ourain-mattor, är marknaden fylld med leverantörsförsäljning av kopior som lurar kunder till att köpa mattor gjorda med dålig och artificiellt färgad ull.

Följande faktorer hjälper till att skilja en äkta Beni Ourain från en falsk:

OJÄMNHET:

En original Beni Ourain är handvävd och kommer att ha grovhet som återspeglar sin historia. Ändarna är ojämna med robustheten hos en vintageartikel. Se upp för mattor som har fått en viss skrovlighet på grund av att de tvättats med syra.

KNUTAR:

Knut per kvadrattum på mattan är också en determinant av dess originalitet. Autentiska mattor kommer att ha finare knutar och därmed bättre kvalitet.

ULLENS FÄRG:

Beni Ourain mattor är gjorda av ull skuren från ett levande får och har därför en gul nyans. Färgen på mattan ska vara off-white eller beige men inte vit. Färgglada mattor är gjorda av naturliga färgämnen. En vit matta betyder att ullen har blivit blekt.

MÖNSTER:

Som nämnts tidigare ser inga två Beni Ourain, eller någon marockansk matta för den delen, likadana ut. Eftersom varje symbol och design är ett resultat av en viss vävares önskan eller erfarenhet, har mattorna tydliga markeringar

ONLINE:

Det är inte tänkbart för alla att få en autentisk matta från Marockos marknader och sålunda har de möjlighet att få det till sin dörr via onlineshopping istället. När du handlar på mattor på nätet, fråga alltid efter bilder och kontrollera beskrivningen för att försäkra dig om att den är äkta.

Få denna härliga matta till ditt hem och öppna en dörr till ett gåtfullt förflutet rikt arv.

Related posts

Leave a Comment